Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα υλοποιήσει ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης στο Επάγγελμα του Ξεναγού, από 7 Μαρτίου έως 2 Μαΐου 2024, στις εγκαταστάσεις του, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.

Το  πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Ιδρύματος.  Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος  είναι η κα Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια  του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας.  

Απευθύνεται σε αποφοίτους τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

Ευχαριστούμε την κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού για την έγκριση της υλοποίησης του Προγράμματος αυτού.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, έχει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και οι συμμετέχοντες αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα λάβουν από το Υπουργείο Τουρισμού άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών.

Δείτε ΕΔΩ την Απόφαση της Υπουργού Τουρισμού η οποία περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Στις 14/02/2024 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του/της ξεναγού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης» το οποίο διοργανώνεται από το  Κέντρο επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και της μοριοδότησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ (https://kedivim.uoc.gr/index.php/el/nea-kai-anakoinoseis).

Μόλις καταρτιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος ( https://kedivim.uoc.gr/index.php/el/programmata/ola-ta-programmata/ana-thematiko-pedio/anthropistikes-epistimes-kai-texnes/284-taxyrrythmo-programma-katartisis-sto-epaggelma-tou-tis-ksenagoy-sto-panepistimio-kritis )

To ωρολόγιο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. Tα θεωρητικά μαθήματα θα λάβουν χώρα στο Ρέθυμνο. Τα μαθήματα στην πανεπιστημιούπολη του Ηρακλείου θα είναι συμπληρωματικά προς τις ξεναγήσεις και πρακτικές ασκήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του ν. Ηρακλείου αλλά η μετακίνηση θα ξεκινά από το Ρέθυμνο και θα επιστρέφει εκεί.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ 

Οι επιλεγέντες / επιλεχθείσες θα πρέπει να καταβάλουν όλο το ποσό των διδάκτρων (1464 ευρώ) πριν την έναρξη του προγράμματος, έπειτα από σχετική ενημέρωση με ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβουν από τη γραμματεία του ΚΕΔΙΒΙΜ.

 

Ενδεικτικό ωρολόγιο πρόγραμμα (διάρκεια 7/3/2024 – 02/05/2024)

 Τα θεωρητικά και εργαστηριακά  μαθήματα του προγράμματος κατάρτισης των ξεναγών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της βιβλιοθήκης, στην πανεπιστημιούπολη στου Γάλλου στο Ρέθυμνο. Οι επιτόπιες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλους του νομούς της Κρήτης και στην Αθήνα. Όλα τα θεωρητικά, τα εργαστηριακά μαθήματα και οι επιτόπιες ασκήσεις απαιτούν υποχρεωτική παρακολούθηση [σύνολο ωρών 258 με δικαίωμα απουσιών έως 10% (δηλ. μέγιστο 25 ώρες)]. Σε περίπτωση αποτυχίας στην εξέταση μιας ενότητας υπάρχει δικαίωμα επανεξέτασης εντός 10 ημερών από την ολοκλήρωση του προγράμματος.